Interwies

Νεκταρία Βλάσση



 Καλοί μου φίλοι από μικρή σπάνια θαύμαζα ανθρώπους, σπάνια έμενα αποσβολωμένη από την ζωή κάποιου, από τα λεγόμενά του..... πάντα είχα σαν πρότυπο τον πατέρα μου, να πάρω λίγη από την δύναμή του, να γίνω σαν και εκείνον και ακόμη καλύτερη.
 
 Όταν μπήκα στον κόσμο της μέλισσας, μεγάλωσα λιγάκι, ανοίχτηκαν οι ορίζοντες μου γνώρισα κόσμο και διαδικτυακά αλλά και προσωπικά, είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με ανθρώπους με πάθος για αυτό που κάνουν...
 
Μέσα λοιπόν από αυτές τις συνεντεύξεις θέλω να σας παρουσιάσω ανθρώπους που θαύμασα και μου επέτρεψαν να γράψω δύο λόγια για εκείνους.
 
Την Νεκταρία την γνώρισα διαδικτυακά, αρχικά διάβαζα το μπλοκ της, τις αναρτήσεις της και έπειτα αρχίσαμε να μιλάμε. Τι θα λέγατε να σας την γνωρίσω??
 

 
 
"Δεν γεννήθηκα στην φυση, δεν μεγάλωσα στο χωριό...

Είμαι παιδί της πόλης μέχρι τα 21 μου χρόνια... έμαθα να βρίσκω τα παντα
στα ράφια των σουπερ μάρκετ.

Αν και ζούσα σε μονοκατοικία ελάχιστη επαφή είχα με την φυση.

Ο γάμος μου με οδήγησε στο χωριό και εκεί σκαλίζοντας το χώμα για να
περνά η ώρα μου ανακάλυπτα  ένα ένα τα μυστικά που οδηγούσαν το πνεύμα
και το σώμα μου προς την χαρά.

Είμαι άνθρωπος ενεργητικός δεν μου αρέσει να κάθομαι ... το θεωρώ χάσιμο
χρόνου και ξεκουράζω μυαλό και σώμα μόνο όταν με παίρνει ο ύπνος αν
και εκεί συνήθως ονειρεύομαι...

Από την μικρή καλλιέργεια σε κηπευτικά και τα λίγα ζωάκια μου σιγά
σιγά έφτασα στα βότανα, παρακολουθώντας τα ζώα να επιλεγούν τα χόρτα
που θα φάνε κατάλαβα ότι κατι ιδιαίτερο ψάχνουν .

Εντωμεταξύ κάνοντας βόλτα στην ύπαιθρο μαζι τους τα αρώματα τα χρώματα
της φύσης ενεργούσαν θετικά στην ψυχολογία μου και ήμουν παντα καλά.
Σε αντίθεση με την πόλη που πολλες ημερες ψυχολογικά ήμουν πεσμένη.

Διαβάζοντας αρκετές ώρες την νύχτα και συμμετέχοντας σε σεμινάρια
ακόμα και στο εξωτερικό όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μάθαινα τα βότανα
και τις ιδιότητες τους.

Δειλά δειλά έφτιαξα τα πρώτα μου σαπούνια είδα τα λάθη και τις
αποτυχίες και προχώρησα με αργά βήματα στην τελειοποίηση τους. Έμαθα
τα μυστικά του σαπουνιού και την ενίσχυση του με αιθερια ελαια και
βότανα.

Το λαδι ηταν δικής μου παραγωγής όπως και μια σειρά από αρωματικά
λαδια που κατάφερα να φτιάχνω με βότανα που καλλιεργώ στον κήπο μου.

Προχώρησα στις κηραλοιφές και έβγαζα μόνη μου συνταγές ρωτώντας ένα
φίλο γιατρό, συνδυάζοντας τα ευεργετικά με τα αιθερια ελαια, εγχύματα,
αρωματικά λαδια, και βότανα.

Έφτασα να φτιάχνω όλα τα καλλυντικα μόνη μου. Αυτόν τον καιρό
εναποθέτω τις πληροφορίες μου σε βιβλία τα οποία θα αφήσω σαν πολύτιμη
κληρονομιά στα παιδιά μου και σε όσους θελήσουν να ασχοληθούν με τα
φυσικα καλλυντικα

Έχω ήδη έτυμα το  βιβλίο <<ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΙΑ>> και το βιβλίο <<ΚΗΡΑΛΟΙΦΕΣ>>...
                                                                                  

Και γράφεται αυτήν την στιγμή το βιβλίο με τα καλλυντικα που
αναμένεται να είναι έτυμο  τον άλλο μήνα"
 




 
 
Αυτή την στιγμή που μιλάμε την Νεκταρία την "ακολουθούν" περίπου 500 άτομα την συμβουλεύονται και μαθαίνουν από εκείνη, και πολλοί από αυτούς είναι μελισσοκόμοι. Μελισσοκόμοι που κατάλαβαν ότι από τα κορίτσια μας δεν μπορούμε να κερδίσουμε μόνο από τα μέλια τους αλλά με την βοήθεια τους να φτιάξουμε τόσα όμορφα πράγματα...σαπούνια με μέλι, γύρη πρόπολη, κρεμούλες, κεραλοιφές κλπ κλπ.... όλα μέλισσας καμώματα!!
 
Ευχαριστώ Νεκταρία μου που με βοηθάς και είσαι η πηγή της έμπνευσης μου...να είσαι καλα!!
 
 

 
 
 
 
 

Νέκταρ και Αμβροσία 



Αρχίζουμε σιγά σιγά να μπαίνουμε στην άνοιξη, τι καλύτερο λοιπόν από μια εκδρομούλα στο υπέροχο Ναύπλιο. Κάνοντας βόλτες στα στενά σοκάκια του Ναυπλίου, ο δρόμος με οδήγησε σε ένα μαγαζί ξεχωριστό...εντυπωσιακό!! Ήταν το Νέκταρ και Αμβροσία του κ.Ρέππα.

Εεεε δεν κρατήθηκα...μπήκα...τι υπέροχη διακόσμηση!! Βαζάκια με διάφορες ποικιλίες μελιού, χρώματα, αρώματα τοποθετημένα έτσι ώστε να σου δίνουν την εντύπωση ότι είναι μικροί θησαυροί. Τεράστιες μέλισσες στολισμένες στους τοίχους σε κάνουν να νιώθεις οτι πετούν γύρω σου αλλά και φωτογραφίες που σου υπενθύμιζαν ότι η μελισσοκομία κυλάει στο αίμα τους από γενιά σε γενιά.





Είχα μια σύντομή κουβεντούλα με τον κ.Ρέππα, ο οποίος μου μίλησε για τις δυσκολίες του επαγγέλματος, τα καταστήματά του, τις εξαγωγές και φυσικά τις διακρίσεις. Συγκεκριμένα...








Η μελισσοκομική παράδοση της οικογένειας Ρέππα ξεκινά από πολύ παλιά, όταν το 1817 τα πέντε αδέρφια της οικογένειας, o Γιάννης, ο Πάνος, ο Γιώργος, ο Νίκος και ο Τσίνας άρχισαν να εκτρέφουν 1400 μελίσσια στο χωριό Μιδέα.
Η αγάπη τους για τη μελισσοκομία πέρασε και στην επόμενη γενιά, τον Νίκο, τον Γιάννη, τη Βασιλική και την Κατερίνα, που πολέμησαν με κλέφτες υπερασπιζόμενοι τα μελίσσια τους για να καταλήξουν το 1930 με 700 μελίσσια στην περιοχή Μπότιζα.
Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο σχεδόν όλα τα μελίσσια της οικογένειας στα οποία τώρα δούλευαν ο Γιώργος, ο Φίλιππας, ο Περικλής, η Παναγούλα και η Σοφία είχαν καταστραφεί.
Σε πείσμα των καιρών όμως και αποφασισμένος να συνεχίσει την πολύχρονη οικογενειακή παράδοση ο Κώστας Ρέππας, μόλις δεκατριών ετών, άρχισε και πάλι να εκτρέφει τα πέντε εναπομείναντα μελίσσια.
Σήμερα μαζί με το γιο του Νίκο, είναι από τους κορυφαίους μελισσοκόμους στην Ελλάδα που με αγάπη, γνώση και απόλυτη ευθύνη παράγουν μέλι άριστης ποιότητας και αξεπέραστης γεύσης. Ένα μέλι ανόθευτο και αγνό, γεμάτο θρεπτική αξία.
Η ποιότητα των προϊόντων και η μαγεία της μελισσοκομίας παράλληλα με τη φιλία που τους συνέδεε, οδήγησαν τον Αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Κουλουκούρη να συμμετάσχει στην επέκταση της εταιρίας στο χώρο της συσκευασίας. Η δημιουργία ενός πρότυπου μελισσοκομικού συσκευαστηρίου είναι σήμερα πραγματικότητα. Η νέα εταιρία ‘apian’ συνεχίζει την φιλοσοφία της ολικής ποιότητας, δημιουργώντας υψηλής ποιότητας μελισσοκομικά προϊόντα σε πρότυπες συσκευασίες που διακρίνονται για την αισθητική και την υψηλή ποιότητα των υλικών.

Όπως καταλαβαίνετε μετά από όλα όσα άκουσα και την προτροπή του κ.Ρέππα λαχταρούσα να δω μερικά από αυτά τα μελισσάκια. Έψαξα λοιπόν και βρήκα αυτό το μικρό χωριουδάκι και το σταθερό του μελισσοκομείο.




Ο ενθουσιασμός μου δεν περιγράφεται... 




Μη μου πείτε ότι δεν είναι ένα υπέροχο και προσεγμένο μελισσοκομείο που δηλώνει ότι δεν ασχολούνται μόνο με την μελισσοκομία  για την επιβίωση τους αλλά γιατι πραγματικά το αγαπούν αυτό το μικρό πλασματάκι...την μέλισσα!







 Όταν γνωρίζω ανθρώπος και βλέπω στα μάτια τους το δικό μου πάθος για την μέλισσα δεν μπορώ να μην τους θαυμάζω και να μην προσπαθώ ακόμη περισσότερο για ένα βήμα..ένα μεγαλύτερο βήμα...ένα ακόμη σκαλοπάτι,...για τον δύσκολο δρόμο της μελισσοκομίας.

κΡέππα έχω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον χρόνο σας αλλά και ένα μεγαλύτερο που με κάνατε να ονειρεύομαι κάτι που ίσως δεν καταφέρω να ζήσω!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

ΦΩΦΗ

 

 

ΜΕΛΙ ΖΩΗΣ


Με αφορμή τον φίλο μου Θοδωρή Ζώη αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο, παρουσιάζοντας την διαδρομή 4 αδελφών στα μονοπάτια της μελισσοκομίας. Εντυπωσιάστηκα τόσο με αυτή την ιστορία γιατί είδα την αγάπη για την μελισσοκομία όχι στα μάτια ενός ατόμου αλλά 5 αντρών και μιας γυναίκας, της μαμάς.



  Όλα ξεκίνησαν όταν σε ηλικία 20 ετών ο Γιώργος Ζώης (ο μπαμπάς) από Μεγαλόπολη Αρκαδίας το 1974 αγόρασε το πρώτο του βαζάκι μέλι. Αυτό ήταν και η αρχή...μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα οι πρώτες του κυψέλες ήταν γεγονός και μέσα σε μερικά χρόνια έγιναν πάνω από 200 αλλά πλέον δεν πήγαινε μόνος του είχε για αρχή τους 2 πρώτους γιους του για παρέα τον Θοδωρή και το Γιάννη και αργότερα και τους άλλους δύο Τάσο και Παναγιώτη, 4 μικρά αντράκια που χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν ήταν ήδη μελισσοκόμοι... η πορεία τους στο χώρο είχε ήδη χαραχτεί....











Πλέον ο μπαμπάς συνταξιούχος, ο Θοδωρής 29 ετών στην Κρήτη, ο Γιάννης 28 ετών στο Ναύπλιο, ο Τάσος 24 ετών στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και ο Παναγιώτης στην Πάτρα για σπουδές και ο στόχος όλων; Να μαζευτούν πλέον στον τόπο τους και να αφιερωθούν κατά αποκλειστικότητα με αυτό που αγαπούν περισσότερο....την μέλισσα!

Στην κουβεντούλα μου όμως αυτή δεν μπορούσα να μην "κλέψω" κάποιες πληροφορίες για τις τεχνικές τους και γιατί όχι και μικρά μυστικά τους. Για τους επαγγελματίες ίσως φαίνονται ανούσια να ειπωθούν για εμάς όμως που ακόμα συλλέγουμε εμπειρίες πιστεύω θα ήταν χρήσιμες...

Ποιες ανθοφορίες εκμεταλλεύεστι και πιο το μυστικό της επιτυχημένης εκμετάλλευσης;

 Μου απάντησαν ότι "δουλεύουν"το ανοιξιάτικο ρείκι, πορτοκαλιά, έλατο, καστανιά και πεύκο και το μυστικό τους είναι ότι πηγαίνουν τα μελίσσια ΒΡΑΧΟΥΣ! Γέλασα τόσο πολύ με αυτή την έκφραση γιατί δεν την είχα ξανακούσει...ο Θοδωρής λοιπόν εννοούσε ότι πηγαίνουν στην εκάστοτε ανθοφορία 3όροφα ή 4όροφα για μεγαλύτερη παραγωγή.

 Αυτή την εποχή η βαρρόα κάνει πάρτυ του είπα χαρακτηριστικά..εσείς τι κάνετε??

Δεν μπορούσα να μην ρωτήσω για το θέμα που απασχολεί τους περισσότερους από εμάς..μου απάντησαν ότι στα μικρά (παραφυάδες) έχουν ήδη κάνει θεραπεία * στα μεγάλα όμως επειδή θέλουν να πάρουν μέλια από πεύκα απλά ελέγχουν την βαρρόα με λαμαρίνα...τι ακριβώς κάνουν??? έχουν κόψει ανοξείδωτες λαμαρίνες ψιλές, σε μέγεθος μικρότερες από την πόρτα, τις περνούν μέσα στην κυψέλη από την πόρτα και κάνουν έλεγχο τι πέφτει από βαρρόα...έτσι όποτε θέλουν να κάνουν έλεγχο για την βαρρόα τραβουν την λαμαρίνα που προεξέχει ...καλή ιδέα θα έλεγα!!

Κάτι ακόμα περίεργο που κάνουν τα παιδιά είναι ...οι πόρτες στις κυψέλες. Όπως θα δείτε και από τις φώτο είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να κλείνουν εύκολα και γρήγορα για να μην καθυστερούν στις μεταφορές....(πατέντα Ζώης...χχαχχαα!!)















Ποία προϊόντα της μέλισσας διαθέτετε στους πελάτες σας;


Έχουμε άδεια λειτουργίας τυποποίησης και πιστοποίησης μελιού, είμαστε μέσα στου 4 που έχουν στην περιοχή μας και ασχολούμαστε με το μέλι, τον βασιλικό πολτό, την γύρη και το κερί. Μου φάνηκε περίεργο που δεν ασχολούνται με την παραγωγή βασιλισσών και η απάντηση τους ήταν απόλυτη....εκτρέφουμε βασίλισσες Backfast αλλά μόνο για δική μας χρήση και για τους φίλους μας, δεν πουλάμε γιατί υπάρχουν πολλοί περίεργοι και δεν υπάρχει λόγος!




Τελευταία μου ερώτηση για να κλείσω την όμορφη αυτή κουβεντούλα μας ήταν τι θα έλεγε σε έναν νέο ή νέα που σκέφτεται να ασχοληθεί με την μελισσοκομία.

Αν αγαπάει την μέλισσα...να το τολμήσει! Και όσο για τις γυναίκες του χώρου το μεράκι και το πάθος τους είναι τόσο που με εντυπωσιάζουν!

Καλό βράδυ φίλοι μου,
και όπως λέει ο φίλος μου
ο Θοδωρής...τολμήστε το!!










*τα παιδιά μου ανέφεραν τα φάρμακα και τις δοσολογίες που χρησιμοποιούν αλλά επείδη το συγκεκριμένο μπλοκ δημιουργήθηκε για να μοιραζόμαστε εμπειρίες και όχι να καθοδηγούμε αρχάριους και μη δεν θα τα αναφέρω!!


2 σχόλια:

  1. ευχαριστώ για το αξιόλογο αφιέρωμα στην ιστοσελίδα σου. Να μου προσέχεις τις μέλισσες ειναι πολύ εργατικά πλάσματα και παράγουν θεϊκά προϊόντα για τον άνθρωπο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή